MNOGI SRBI NE ZNAJU KAKAV MAJONEZ KUPUJU! Evo zašto se tako dugo NE KVARI - kad jednom ovo vidite - ZGADIĆE VAM SE
Majonez, Foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

morate znati

MNOGI SRBI NE ZNAJU KAKAV MAJONEZ KUPUJU! Evo zašto se tako dugo NE KVARI - kad jednom ovo vidite - ZGADIĆE VAM SE

Saznajte šta se dešava u telu ako svaki dan jedete majonez!

Objavljeno:

Majonez je savršen dodatak sendvičima, pljeskavicama, sosevima i salatama, ali ima i svoju tamnu stranu. Zaista sadrži puno kalorija. Kašika majoneza sadrži čak 170 kalorija i 20 g masti! Zbog toga, između ostalog, dijetetičari savetuju da ograničimo dodavanje ovog namaza u jela. Prema njihovim rečima, bolje je zameniti ga, na primer, prirodnim jogurtom. Visok sadržaj kalorija i masti nisu jedini nedostataci majoneza. Kada ga konzumiramo jako često, možemo da primetimo posledice.

Neželjeni efekti jedenja majoneza

Može da poveća nivo šećera u krvi

Može da podigne krvni pritisak
Može da podigne krvni pritisakfoto: Profimedia

U majonezu ima mnogo više šećera nego što mislite, naročito ako izaberete onaj sa smanjenim sadržajem masti. Dok kašika običnog majoneza sadrži 1 g šećera, "lajt" verzija može da sadrži do 4 g! Prekomerna konzumacija takve hrane može da izazove probleme sa nivoom šećera u krvi. Ako morate da koristite majonez, nikada ne birajte "lajt" verziju.

Može da podigne krvni pritisak

Visok sadržaj masti u majonezu može da dovede do povećanja krvnog pritiska. Kao rezultat toga, povećava se rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani ili moždani udar. Zato je važno da redovno proveravate krvni pritisak.

Može da izazove povećanje telesne težine

Majonez je veoma kaloričan, kao što smo već pomenuli gore. To je zato što se sastoji uglavnom od ulja. Zbog toga je važno da ga konzumirate umereno. Vaša figura će vam biti zahvalna za to.

Može da poveća rizik od nastanka srčanih oboljenja

 Jedna supena kašika majoneza sadrži oko 1,6 g zasićenih masti.
Jedna supena kašika majoneza sadrži oko 1,6 g zasićenih masti. foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

Jedna supena kašika majoneza sadrži oko 1,6 g zasićenih masti. Njihov višak u ishrani dovodi, između ostalog, do problema sa visokim holesterolom. To može da dovede do razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući aterosklerozu.

Može da izazove glavobolju, slabost i mučninu

Konzumacija bilo koje hrane u prekomernoj količini ne utiče dobro na zdravlje. To je slučaj i sa majonezom. Prekomerna upotreba ovog proizvoda može da izazove glavobolju, slabost i mučninu. Majonez koji kupujemo u prodavnici sadrži dosta konzervansa i aditiva. Zbog toga možete da ga držite u frižideru mnogo meseci bez rizika da se pokvari.

BONUS VIDEO:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.